Ingyen energia a napból

Ha Ön az otthonában a földgázt vagy villanyáramot használ, akkor szennyezi környezetét, hozzájárul az üvegházhatás növekedéséhez, és fizetnie kell az egyre csak növekvő számlákat.

Van más megoldás!

A Nap Önnek is rendelkezésére áll. A Föld felszínére érkező napsugárzás sokszorosan meghaladja az emberiség energiaigényét, mindezért a Nap nem küld számlát. A napsugárzás egyszerű berendezésekkel átalakítható közvetlenül felhasználható energiává. A napsugárzás energiája Magyarországon is elegendő ahhoz, hogy segítségével jelentős részarányban fedezhessük az épületek energia igényét.

 


A Napból nyert energiát több célra lehet felhasználni, többek között elektromos áram termelésre, vízmelegítésre, légtér fűtésére vagy éppen hűtésére, ha abszorpciós hűtési technológiát alkalmaznak hozzá, medence fűtésére, stb.

A napenergia hasznosításának egyik módja

A vákuum csöves napkollektorokat több mint 20 éve használják, de mivel sokkal drágább volt, mint a síkkollektor, ezért főleg egy szűk réteg számára volt elérhető, illetve csak olyanhelyen alkalmazták, ahol igény volt az állandó magas hőmérséklet. Az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt a legyártott vákuumos csövek mennyisége, ami jóval alacsonyabb előállítási és anyagköltséget eredményezett. Ez odavezetett, hogy mára a vákuumos csövek ára hasonló lett a síkkollektorokéhoz, de a vákuumoscsövek használata -nyilvánvaló előnyös hőszigetelési tulajdonságuk miatt - egyértelmű választás lett világszerte, ha hő- és napenergia-hasznosításáról van szó. Ezeket a készülékeket használati melegvíz előállítására vagy fűtés rásegítésre használhatjuk.

 

A napenergia hasznosításának másik módja

Napelemekkel környezetbarát módon termelhetünk villamos áramot a napsugárzásból. A háztetőre szerelt, 15-20 négyzetméternyi, 2-3 kilowatt összteljesítményű rendszerrel már biztonságosan megoldható egy átlagos családi ház áramellátása. Ha napelemes rendszerrel termeljük otthon az áramot,akkorazt csatlakoztathatjuk a villamosenergia-hálózatra.
Ennek az az előnye, hogy ha több áramot fogyasztunk,mint termeltünk, áramot vásárolhatunk a szolgáltatótól. Ha pedig olyan sok energiát ad lea napelemünk, hogy azt nem használjuk fel a házunkban, akkor a szolgáltató megvásárolja tőlünk a felesleget. A visszatáplált energiát egyerre a célra felszerelt külön mérővel mérjük. Ráadásul, ha a hálózatba vissza táplálhatjuk a felesleges energiát, akkor nincs szükség az áram tárolását szolgáló akkumulátorokra. A nyáron megtermelt villamos energiát eltároljuk a hálózatban, amit ezután télen is felhasználhatunk akár fűtésre.

 

A napelemek által termelt többletenergia hasznosításának ezen módja egy inverter alkalmazásával valósítható meg. Az inverter egy olyan készülék, mely a napelem egyenáramát váltakozó árammá alakítja át, és visszatáplálja azt az elektromos hálózatba. Arra viszont ügyeljünk, hogy szükségünk lesz a hálózat üzemeltetőjének engedélyére, ezért már a beruházás tervezésekor tájékozódjunk a feltételekről! Ha csatlakoztunk a helyi hálózatra, termelésünket és fogyasztásunkat egy speciális villanyóra méri, ami a bejövő és kimenő áramot is számolja, a végén pedig a kettő különbsége szerepel majd a számlán.

 

 

Mindennek az alapja azonban a pontos mérnöki tervezés, ennek hiányában sokszor csupán kidobott pénz a napelemes rendszer.

 

 

Részletesebb információk itt!

 

N-Tech Kft. 9024 Győr, Lomnic u. 15. +36-96-421-300